Welk navigatiesysteem is het beste voor in de auto?

Rijden zonder navigatiesysteem is er tegenwoordig niet meer bij. De tijden van oude papieren kaarten in de auto zijn voorbij. TomTom en Google Maps hebben de wereld van de automobilist enorm verandert. Een navigatiesysteem gebruiken is niet allen gemakkelijk, het is ook veilig en bespaart brandstof. Immers, de juiste route vinden is gemakkelijker en daardoor zal je minder snel afgeleid zijn en/of omrijden. Hoewel er een enorm aanbod aan systemen verkrijgbaar is, past niet elk systeem bij jou. Daarom bespreken we in dit artikel welke eigenschappen belangrijk zijn en welke functies goed van pas komen.

Garmin navigatie in auto

Het Navtools stappenplan voor het kopen van een navigatiesyteem

Wil je snel uitvinden welk systeem voor jou geschikt is? Volg dan deze stappen en kom er achter wat jij voor systeem nodig hebt.

 

1.    Kies voor een GPS navigatiesysteem

Je kunt het beste kiezen voor een GPS systeem die communiceert met satellieten. Zo weet je zeker dat je data altijd snel en accuraat is. Immers, het systeem weet precies waar je bent.

 

2.    Selecteer een prettige schermgrote

Bepaal hoe groot het beeldscherm moet zijn. Je hebt verschillende keuze opties en het verschilt per persoon of men kiest voor een groot of klein scherm. Over het algemeen geldt dat een groter scherm meer overzicht biedt.

 

3.    Selecteer welke kaarten je nodig hebt

Bepaal welke kaarten jij nodig hebt en ga na welke kaarten er zijn inbegrepen en hoe het werkt met updates en het aanschaffen van nieuwe kaarten. Sommige systemen kun je kosteloos updaten via WiFi. Andere moeten tegen betaling worden voorzien van nieuwe kaarten. Wij adviseren te kiezen voor levenslange kaart updates. Bekijk ook of het systeem nog kan worden voorzien van nieuwe kaarten voor bijvoorbeeld andere werelddelen of dat het al inclusief is. Wereldkaarten kan een grote pre zijn. Navigatiesystemen voor op de motor hebben vaak standaard werelddekking.

 

4.    Beschikt de navigatie TMC?

TMC staat voor Traffic Message Channel en laat je weten waar files staan of vertragingen zijn opgetreden op de route. Tevens worden dan ook flitsers aangeven samen met andere gevaren.

 

5.    Wat is nog meer handig?

De meeste systemen houden statistieken bij en maken op basis van kansberekening een voorkeurslijst aan bestemmingen voor je. Ook kunt je een bluetooth connector hebben. Dan kun je ook tekstberichten laten voorlezen die op je mobiel binnen komen. Ook kun je belopdrachten geven die dan via je navigatie worden uitgevoerd.

 

6.    Wat is het verschil tussen een inbouw of los systeem?

Een inbouwsysteem werkt altijd perfect. Omdat het systeem altijd goed GPS contact heeft en nooit zonder stroom komt te zitten. Inbouwsystemen zijn tevens moeilijker om te stelen en om kwijt te raken. Je hebt geen gedoe met draden en dergelijke. Het nadeel is wel dat een inbouw navigatie duurder is in aanschaf en de kosten bij technische problemen hoger zijn dan bij een kleine TomTom.

ingebouwde navigatie

7.    Mobiele telefoon of toch een navigatie?

Tegenwoordig heeft iedereen een telefoon met Maps. Dat werkt ook prima. Alleen heeft wel internet nodig en GPS gebruiken kosten veel stroom. Je mobiele telefoon zal dus snel leeg zijn en je data zal snel verbruikt zijn.

Telefoon als navigatie in auto

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *